Main Menu Bar

LA PÂTE PO FRANCUSKU NA WINIE


At this thematic week is all about Coco Chanel. Because of that I decided to present to you recipe for french cake based on wine. Pattering oneself on thematic figure I thought that giving it the simpest name would be a great idea. So today's recipe is called la pâte (fr. cake). La pâte which has wine base is one of the easiest desserts coming from the homeland of this famous designer. You need just one bite to feel like chilling in the sweetest parisian patisserie.

***

Tydzień z Coco Chanel trwa w najlepsze. Z tej okazji postanowiłam zaprezentować wam przepis na ciasto francuskie na winie. Wzorując się na tematycznej postaci stwierdziłam, że najłatwiej będzie mu nadać prostą nazwę - la pâte (franc. ciasto). Babka przygotowywana na winie to jeden z najprostszych deserów z ojczyzny najsłynniejszej projektantki. Doczekał się nawet wersji z białą czekoladą! Wystarczy jeden kęs, by poczuć się jakby w paryskim patisserie.



Składniki:
(przepis na 12 porcji)


300g mąki pszennej

250g cukru

3 jajka

150ml wina

150ml oleju

50g proszku do pieczenia



Przygotowanie:

No.1 Do dużej miski wsypujemy cukier i dodajemy jajka. Składniki ucieramy do momentu powstania puszystej masy. Stopniowo wlewamy olej i wino jednocześnie mieszając.

No.2 Następnie dodajemy przesiane suche składniki - mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość energicznie mieszamy tak, aby nie pozostały żadne grudki.

No.3 Dobrze zmiksowane ciasto wlewamy do dowolnej foremki. Ja stawiam na tradycyjnie wyglądającą babkę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, po czym wstawiamy formę z ciastem i pieczemy przez 45 minut.

No.4 Gotową babkę polewamy czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Et voilà!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz