ŚNIADANIE DO ŁÓŻKA. JABŁKOWY RAJ



Jabłkowy raj to mój ulubiony przepis na śniadanie z dzieciństwa. Zawsze przed wyjściem do szkoły trzeba było go jeść, żeby później mieć mnóstwo siły do nauki i całodniowego biegania po dworze. Z biegiem lat całkowicie zrozumiałam ten przymus. Bogate w energie śniadanie jest niezwykle ważne i, mimo, że mnie samej się to nie udaje, nawyk jedzenia śniadań należy kultywować już od najmłodszych lat! Z czasem jabłka weszły do mojego codziennego jadłospisu. Wiórki kokosowe w jabłkowym raju pojawiły się zupełnie przypadkiem i całkowicie zmieniły smak zwykłej kaszy mannej z jabłkami na bardziej deserowy.


Składniki:
(przepis na 2 porcje)


4 łyżki kaszy mannej

2 łyżki wiórków kokosowych

500 ml mleka

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cukru wanilinowego

do podania: kawałki kwaśnego jabłka


Przygotowanie:

No.1  Mleko z miodem i cukrem wanilinowym należy zagotować w średniej wielkości garnku. Dodać kaszę manną i wymieszać tak, aby nie pozostawić żadnych grudek.

No.2 Umyte jabłka kroimy w kostkę lub większe kawałki. Gotową kaszę przekładamy do miseczki, dodajemy jabłka i wiórki kokosowe. Bon appétit !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz